srijeda, 28. listopada 2009.

Udine 2009

Nakon Dubrovnika, dan odmora i put pod noge za Udine. Internacionalna izložba u Udinama nakon par godina malo slabijeg izdanja opet je sve bolja i bolja, ovo malo slabije izdanje uzmite uvjetno, za naše prilike ovo je ipak velika izložba, naravno da ukoliko je usporedjujemo sa Reggio Emiliom onda je mala, ali evo podatak iz kataloga kaže kako je ove godine bilo izloženo 2725 ptica, što je negdje duplo više nego na našem državnom. Velika je šteta što naši uzgajivaći ne učestvuju na ovoj izložbi, Udine su idealna prilika da se i mi malo prezentiramo ostalim uzgajivačima u regiji. Naime u Udinama obično učestvuju Talijani iz regije Friuli Venezia Giulia, Slovenci i Austrijanci. Prijašnjih godina znali su učestvovati izlagači iz Rijeke i Zagreba medjutim već ih par godina nema - podvlačim još jednom prava šteta... možda dogodine :-)

Napomena posjetiocima: Oni koji misle kupiti nešto, neka obavezno dodju u nedjelju kada su svi uzgajivači tamo, u subotu je dosta prazno.

što se tiče kvalitete izloženih ptica, ja sam najveći dio vremena proveo mjerkajući kanarince boje tako da za ostale ptice, kojih je bilo negdje ravnomjerno rasporedjeno, koliko i kanarinaca boje isto toliko i kanarinaca stasa te faune europe i bastardi. Takmičile su se i ptice pjeva, ali pošto nisam u tim vodama neznam kako je to zapravo išlo i dali se te ptice mogu preslušati, vjerojatno mogu.

Kad govorimo o boji mogu reči da je kvaliteta u pojedinim grupama stvarno na visokom nivou, ima par uzgajivaća iz ove regije koji su redoviti osvajaći medalja i u Reggio Emiliji i na prvenstvu Italije, tako da su te grupe (da sad ne nabrajam koje) i ovdje zastupljene sa kvalitetnijim pticama. Jedno je zajedničko svim izloženim pticama (ovu paralelu moram povući nakon Dubrovnika a slična situacija je u svim našim društvima) da su ptice bile maksimalno pripremljene i skockane za izložbu, niti jednoj ali baš NITI JEDNOJ ptici, rep nije bio oštećen, a da ne spominjemo da su bile čiste ko suza. Što se tiće samog sudjenja i ocjena bilo je kao i svugdje i primjedba i pozitivnih i negativnih komentara i dobro ocijenjenih ptica i katastrofalnih grešaka - ništa novo, rekli bimo. Od prodajnih štandova Manitoba i Ornitalia - na prodaji dosta kvalitetnih ptica po povoljnim cijenama ali samo za one koji su došli na vrijeme več sat vremana nakon otvaranja probralo se ono najbolje, medjutim pošto je ovo ipak jedna ne prevelika izložba lakše je stupiti u kontakt sa izlagačima i kupiti možda neku pticu sa panoa ili dogovoriti kupovinu nekih ptica nakon Reggio emilie i slične "dobre" poslove :-)

da ne gnjavim više sa utiscima evo par slika sa same izložbe (Hrvatska zastava je tu, ali izlagača iz Hrvatske nema :-(


Nema komentara:

Objavi komentar