ponedjeljak, 13. srpnja 2009.

pripremljena ptica - pola ocjene

PRIPREMLJENA PTICA – POLA OCJENE

Svake godine kad krenu izložbe ptica susrećem se sa jednom te istom stvari i svake godine kažem sebi kako ću napisati nešto na tu temu...Sada je možda najbolje vrijeme za ovakav tekst...nije mi cilj objašnjavati nekome kako se šta radi, nego samo upozoriti na neke stvari kod same ocjene, pročitajte, svi komentari su dobrodošli.
Puno stvari koje nisu vezane direktno sa genetskom kvalitetom ptice dolaze do izražaja prilikom ocjene ptice, meni osobno je najgore kad „kvalitetnu pticu“ zbog nemarnosti ili neznanja uzgajivača – izlagača, moram istu kazniti, u za to predviđenim stavkama...neke se stvari kod ptice uglavnom ne mogu korigirati, ali šta je sa onima koje mogu i koje su ogledalo rada samoga uzgajivaća ?
Idemo redom:
Lipokromtko drži crvene kanarince trebao bi znati da će ako mu ptice, ako dok je on na godišnjem ne jedu karoten biti dvobojne...da će upravo suprotno tome, žuti ako par dana jedu karoten ( i u najmanjim količinama) dobiti narančastu boju...da ako se odlučimo na davanje zelenila to radimo tokom cijele sezone mitarenja...ima još puno primjera, a nažalost ima i puno ptica koje dodju na izložbu sa dvije neke i sa tri različite nijanse lipokromske boje...stvarno mi nije jasno, koja su očekivanja izlagača od te ptice na izložbi...zar misli da mu sudac to neće vidjeti ? , greške se mogu desiti svima...ali takve ptice se ne nose na izložbu.
Perje...ptice se prije izložbe cca oko 60 dana (dovoljno je i 50) odvajaju u male kaveze kako bi se naviknule na manji prostor, na blizinu ljudi i tako dalje i tako dalje...e pa ovo je idealna prilika da počupamo svo oštećeno perje kod naših šampiona, kako bi imalo dovoljno vremena da izraste novo...bod u stavki perje u konačnoj ocjeni, jednako vrijedi kao i bod u stavki melanin...
Držanje – ovdje se vidi koliko je ptica pripremljena na izložbeni kavez...ukoliko se ptica dok je sudac gleda, pokušava na razne načine od silnog straha ubiti...ne nadajte se bonus bodovima – ionako je ovo stavka u ocjeni gdje se uglavnom skidaju bodovi – a ne dodaju.
Da rezimiramo ptica se za izložbu MORA ADEKVATNO PRIPREMITI bez te pripreme nema zadovoljavajuće ocjene iako je ptica realno zaslužuje. Ja osobno poznajem izlagače koji će prosječnu pticu pripremiti da ona izgleda fantazija u kavezu, nažalost puno je više onih koji će dobru pticu naružiti i nakaraditi...ptica se u izložbenom kavezu mora praviti važna, mora se nametati, mora biti svjesna da je šampion ...
U ocjenskoj listi za kanarince boje imamo 7 stavki. Ako uzmemo u obzir i opći utisak, 4 su stavke na koje izlagač može direktno utjecati, da ne spominjemo ovdje „friziranje“,“ trimanje“,korištenje flomastera i slične smicalice koje već spadaju u segment varanja (ako vas uhvate naravno).
4 stavke mogu vam odnijeti 4 boda u ukupnoj ocjeni...jasno vam je da takva ptica ne ulazi u konkurenciju za medalju pa da ima i melanin za bogove.
Kad to spomenem uzgajivaču obično slijedi izmotavanje...ma baš me briga, ma ja sam ih donio ovamo direktno iz volijere, ma nije bitno, ma tko će to sve paziti, mene medalja ne zanima...ok, svako ima pravo na svoj stav i razmišljanje, nije mi samo jasno zašto onda nosi ptice na izložbu ?

Osim toga možete se nadati da će sucu promaknuti ili će vam oprostiti koji detalj vezan uz melanin ili kategoriju koji baš nije idealan, a sve gore navedene stavke su tip-top jednako tako, upravo suprotno tome: ne nadajte se da vam neće vidjeti i s punim pravom kazniti nedostatke u gore navedenim stavkama. Dakle kolege izlagači pripremite svoje ptice koje mislite nositi na izložbu, one su ogledalo vas i kao uzgajivača i poznavaoca.

Nema komentara:

Objavi komentar