ponedjeljak, 28. prosinca 2009.

Rab 2009 - 14. ornitološko prvenstvo Istre Primorja i Like

Kad smo lani dogovorili da se takmičenje podsaveza održi na Rabu, moram priznati da sam bio malo skeptičan...jooooj pa za na Rab treba trajekt, pa če nas bura, pa jugo pa joooj to je daleko pa kako čemo jadni i slične kukumavke i prije nego je trebalo otići na Rab učinile su svoje, i meni se činilo da je taj Rab na kraju svijeta.

možda baš zato, Rab je za mene jedno od največih iznenadjenja ove godine i to ne govorim samo zbog maratonske večere dan prije sudjenja, i maratonskog ručka odmah nakon sudjenja, iako te kulinarske delicije i vrhunska vina koja su nam domačini servirali nemogu nikako preskočiti, i moram ih posebno napomenuti i zahvaliti se domačinima a posebno vlasniku objekta u kojemu se to sve održavalo još jednom svaka čast.
Osim što se na Rabu fino jelo i pilo :-) i organizacija je savršeno štimala, nikakvih propusta ni grešaka iako je organizatorima to prvi puta da organiziraju izložbu ovakvog tipa. osim odlično organizirane izložeb i samog sudjenja, i izlagači su mogli vikend provesti na rabu i malo uživati u ljepotama zimskog ugođaja na otoku. Organizatori su za simboličnu cijenu i to organizirali a neki (blago njima) to iskoristiil :-).Ja se nadam da ču dogodine :-), ptice su ocjenljivali: Ivan Žuvić - Rijeka, Dean Udovičić i Jelenaca Ervino - Pula, Duško Matošić i Vicko Marušić - Split, skoro sam zaboravio pohvaliti sebe, osvojio sam 2 kompleta medalja, eto a moja pomoćnicaih je odmah prisvojila :-)

pozdrav Rabu






70a Reggio Emilia 2009

Šta reči o ovoj najvažnijoj izložbi ptica, ne samo u Italiji nego u ovom dijelu Europe, a da se ne ponavljam. Ja već tradicionalno, mislim da mi je ovo 10a godina zaredom kako posječujem ovu izložbu i svaki put iznova ostanem zabezeknut. Fascinira (naravno osim količine ptica koja se tamo može vidjeti) volja i ljubav ljudi koji se na tom mjestu okupe u ta dva dana, potegnu silne kilometre kako bi uživali u toj jedinstvenoj izložbi, to je prilika da sretnete, pa usuđujem se reči sve luđake iz okolice, postoji i uzrečica u Italiji kad se spomene Reggio medju ptičarima, odmah uslijedi komentar : "tutti mati in reggioemilia" :-) ali stvarno je tako, oni koji su bili znaju o čemu pričam, a oni koji nisu evo par slika sa ove izožbe, i neka se pripreme za dogodine :-) ove godine je bilo izloženo 6641 ptica, na prodajnoj izložbi ih je bilo barem 3 puta toliko, svi iole ozbiljniji proizvodjaci opreme i hrane su tamo. Reggio je za ptičare i božić i nova godina u jednome i zato se Reggio jednostavno ne propušta.

izvinjavam se na nedovoljnom broju slika, ali od tolike strke i halabuke malo sam zaboravio na fotoaparat u dzepu :-(



Rijeka 2009

jutro nakon Buja evo nas u Rijeci (nadam se da mi šefica ne prati Blog :-) u Rijeci več standardna ekipa, lagana kavica i onda akcija, Rijeka je trenutno jedno od najjačih društava u Hrvatskoj pa je tako i izložba bila i veča i kvalitetnije ptice i uglavnom sve malo povečano. neka se Rječani ne ljute ali imao sam problem sa slikama sa te izložbe tako da samo ove dvije imam, ispravit čemo situaciju dogodine :-). Nakon sudjenja koje je zahvaljujući sucima ZOSH-a, nas 4 je sudilo (Jelenaca Ervino, Zjača Mladen, Marković Josip i moja malenkost :-), sve to je nadgledao naš kolega Ivica Žuvić, brzo završilo usljedilo je mali obilazak dučana kojeg drži predsjednik Riječkog DRuštva Brnja Renato - zastupnik firme manitoba u RH, mala nabava i onda pravi Grobničanski ručak, svaka čast organizatorima na svemu, pogađate o čemu se pričalo tijekom ručka :-)


Fanganel Buje 2009




Evo idemo redom gdje sam stao, nakon Pule usljedila je klupska izložba u organizaciji društva Fanganel iz Buja. To je izložba koju sudim već duži niz godina i uvijek mi je ugodno otići u Buje. Bilo je nekakvih 200 injak ptica ako se ne varam i to smo ja i kolega Jelenaca Ervino bez problema ocjenili u planiranom roku ( do ručka :-) posebnost ove izložbe je što društvo Fanganel okuplja kako ptičare tako i golubare, a medju njima je i jedan ako se ne varam svjetski prvak u klasi kingova tako da je interesantno malo popričati sa ljudima koji se bave ovim, neko bi rekao sličnim hobijem, medjutim razlike su ogromne :-) (da ne bi bilo zabune) nakon sudjenja zajednički ručak u jednom ugodnom restoranu u Umagu, i pogadjate ptičarsek priče :-)

kratki rezime izložbene sezone

Evo me nakon duže pauze od pisanja, obečao sam izvještaje sa svih izložbi koje ču posjetiti ove godine, medjutim umoriosam se od izvještaja več nakon Pule. Medjutim evo sad sa malim odmakom možemo podvuči crtu i rezimirati godinu. Nakon Pule još sam sudio Buje, Rijeku, i Rab, tu se još umiješala i posjeta Reggio Emiliji, te na kraju šlag državno prvenstvo u Osijeku gdje su organizatori, dali sve od sebe i napravili jedno stvarno respektabilno prvenstvo države, i postavili neke nove standarde u organizaciji, već sada se svi buduči organizatori obečavaju kako če i oni organizirati svečanu večeru koja je stvarno bila pun pogodak i tražilo se mjesto više. Evo samo malo da se javim da sam živ, sljede pojedinačni izvještaji redom.

i da ne zaboravim sretan božić i nova godina svim posjetiocima mog bloga