srijeda, 28. listopada 2009.

Udine 2009

Nakon Dubrovnika, dan odmora i put pod noge za Udine. Internacionalna izložba u Udinama nakon par godina malo slabijeg izdanja opet je sve bolja i bolja, ovo malo slabije izdanje uzmite uvjetno, za naše prilike ovo je ipak velika izložba, naravno da ukoliko je usporedjujemo sa Reggio Emiliom onda je mala, ali evo podatak iz kataloga kaže kako je ove godine bilo izloženo 2725 ptica, što je negdje duplo više nego na našem državnom. Velika je šteta što naši uzgajivaći ne učestvuju na ovoj izložbi, Udine su idealna prilika da se i mi malo prezentiramo ostalim uzgajivačima u regiji. Naime u Udinama obično učestvuju Talijani iz regije Friuli Venezia Giulia, Slovenci i Austrijanci. Prijašnjih godina znali su učestvovati izlagači iz Rijeke i Zagreba medjutim već ih par godina nema - podvlačim još jednom prava šteta... možda dogodine :-)

Napomena posjetiocima: Oni koji misle kupiti nešto, neka obavezno dodju u nedjelju kada su svi uzgajivači tamo, u subotu je dosta prazno.

što se tiče kvalitete izloženih ptica, ja sam najveći dio vremena proveo mjerkajući kanarince boje tako da za ostale ptice, kojih je bilo negdje ravnomjerno rasporedjeno, koliko i kanarinaca boje isto toliko i kanarinaca stasa te faune europe i bastardi. Takmičile su se i ptice pjeva, ali pošto nisam u tim vodama neznam kako je to zapravo išlo i dali se te ptice mogu preslušati, vjerojatno mogu.

Kad govorimo o boji mogu reči da je kvaliteta u pojedinim grupama stvarno na visokom nivou, ima par uzgajivaća iz ove regije koji su redoviti osvajaći medalja i u Reggio Emiliji i na prvenstvu Italije, tako da su te grupe (da sad ne nabrajam koje) i ovdje zastupljene sa kvalitetnijim pticama. Jedno je zajedničko svim izloženim pticama (ovu paralelu moram povući nakon Dubrovnika a slična situacija je u svim našim društvima) da su ptice bile maksimalno pripremljene i skockane za izložbu, niti jednoj ali baš NITI JEDNOJ ptici, rep nije bio oštećen, a da ne spominjemo da su bile čiste ko suza. Što se tiće samog sudjenja i ocjena bilo je kao i svugdje i primjedba i pozitivnih i negativnih komentara i dobro ocijenjenih ptica i katastrofalnih grešaka - ništa novo, rekli bimo. Od prodajnih štandova Manitoba i Ornitalia - na prodaji dosta kvalitetnih ptica po povoljnim cijenama ali samo za one koji su došli na vrijeme več sat vremana nakon otvaranja probralo se ono najbolje, medjutim pošto je ovo ipak jedna ne prevelika izložba lakše je stupiti u kontakt sa izlagačima i kupiti možda neku pticu sa panoa ili dogovoriti kupovinu nekih ptica nakon Reggio emilie i slične "dobre" poslove :-)

da ne gnjavim više sa utiscima evo par slika sa same izložbe (Hrvatska zastava je tu, ali izlagača iz Hrvatske nema :-(


utorak, 27. listopada 2009.

Dubrovnik 2009

Evo nas sa prvim izvještajima sa izložbi za ovu godinu. Do sad su mi obično Udine bile prva izložba u sezoni, a ove godine je to Dubrovnik. Svakako vrijedi pohvaliti inicijativu organizatora da se izložba organizira u ovom terminu, kako bi se barem malo rasteretio mjesec studeni u koji su natrpane skoro pa sve izložbe u Hrvatskoj, jedino bi i odgajivači trebali biti na to spremni jer upravo je ova izložba primjer kako mi u pravilu kasno počinjemo sa sezonom parenja, pa nam ptice u 10 mjesecu još nisu do kraja pripremljene za izložbu i nemogu zablistati u punom sjaju. Upravo je to bila najveća boljka velikog broja ptica koje su izložene u Dubrovniku - tako da bih se usudio reči da je 80% ptica u stvari bolje nego što to ocjene pokazuju. No uzgajivači su toga svjesni i znaju da imaju još jednu priliku u velikom finalu koje nas ove godine čeka u Osijeku. I ovom prilikom bi se zahvalio domaćinima na odličnoj organizaciji, srdačnoj dobrodošlici i super druženju...u nastavku pogledajte malo slika sa samog sudjenja. Veliki pozdrav Dubrovačkim gosparima :-)



srijeda, 14. listopada 2009.

Malo iz mog uzgoja

Evo nakon malo produženog ljetnog vremena (barem u Istri) napokon zahladjenje i miris jeseni, a sa tim godišnjim dobom veže nas ptičare i početak takmičarske sezone, sad je vrijeme da prezentiramo uzgoj, nabavimo neke nove primjerke, i što i je ono najljepše u ovom hobiju slijedi vrijeme putovanja i intenzivnijeg druženja zaljubljenika u ovaj hobi. Ja ću na ovim stranicama nastojati iskomentirati, kako tekstom tako i slikom sve izložbe koje ću ove godine posjetiti , a ako bude sve po planu trebalo bi ih biti podosta :-). (Dubrovnik, Udine, Pula, Split, Buje, Rijeka, Reggio Emilia, Rab, Osijek)

No prije početka samih takmičenja - treba malo istrenirati ekipu koja će ove godine predstavljati moj uzgoj na izložbama, nažalost nemam dovoljan broj mladih da bi složio dvije ekipe pa da mogu učestvovati na više izložbi, tako da ove godine planiram Pula - klupsko, Rab - podsavez, Osijek - državno - a za sada neispunjena želja su Udine i Split, ali opet ponavljam, ako se moji planovi donekle ispune onda bi dogodine i te dvije izložbe trebao uvrstiti u svoj takmičarski raspored.

Ja sam jučer izabrao svoju ekipu za ovu godinu, i mislim da mogu biti zadovoljan od 16 kanarinaca 8 ih je ušlo u drugi krug što je 50%, i sa time bi za ovu godinu trebao biti zadovoljan, ptice su korektne (neke i više od toga :-) što se tiče crteža, lipokromske boje, veličine i oblika - ima manjih problema kod neintenzivnih ptica - što se tiče same kategorije - ali opće poznato je da je idealnog neintenzivnog skoro pa nemoguće dobiti - a i ne bi bilo interesantno da nakon dvije godine selekcije sa PREmalim brojem ženki dobijem sve svjetske prvake :-), uglavnom, ima ptica za rad, izložbe a biti če i nešto viška, da pokrije troškove - (ovo da "pokrije troškove" je slučajno ako moja žena bude čitala blog :-) no da ne dužim evo par slika pa procjenite sami, barem koliko je to sa slika moguće - čim uhvatim par sati slobodnoga vremena idem u izradu kutije za fotografiranje ptica - jer ovako sa slikanjem ptica u kavezu je malo trapavo, ali dok nema boljih slika uživajte :-)



petak, 2. listopada 2009.

Stručni seminar ZOSH - a, Ugljan 2009

Evo nakon što su se dojmovi malo slegli, i nakon što smo se odmorili, red je da se malo osvrnemo na godišnje druženje ornitoloških sudaca republike Hrvatske, koje se ove godine održavalo u organizaciji sudaca iz Zadra, kojima se i ovim putem još jednom zahvaljujem na odličnom odabiru lokacije i odličnoj organizaciji. Naime seminar se održavao na otoku Ugljanu koji je udaljen od Zadra nekakvih 30 ak minuta trajektom, te još 10 min autobusom do apartmana u kojima smo bili smješteni - uz sav taj tramak situacija se nijednom nije otela kontroli. Atmosfera kao i uvijek vrhunska, i u službenom i u neslužbenom dijelu, obrađene su mnoge teme, neke kroz seminare, neke kroz razgovore, neka su pitanja ostala otvorena, neke smo zajedničke zaključke izveli, oko nekih se stvari nismo složili, a o nekim temama čemo još raspravljati, sve u svemu ponovo koristim istu riječ VRHUNSKI. Jedino mi je malo krivo što nisu svi suci uspijeli prisustvovati, jer ipak je to jedini put u godini kada smo svi na okupu a nismo pod presingom ocijenjivanja. Meni su osobno najviše nedostajali stariji suci koje su pritisle godine i nažalost bolesti, pa nisu bili u mogućnosti prisustvovati, a znam koliko su i njima značila ova naša druženja...njih bi ovom prilikom posebno pozdravio.

Teme koje su obrađene na ovom seminaru, moči čete pročitati u časopisu BATUDA, a Ja ču svoju temu objaviti i ovdje na blogu, samo kad je malo upristojim.

Čestitke kolegi Davoru Skejiću koji je samouvjereno i kao "od šale" položio usmeni dio ispita za saveznog suca. I kako je za njega neko već negdje napisao..."Od njega nismo drugo ni očekivali" kapa dole majstore.

Da ne dužimo, evo nekoliko slika sa seminara da steknete dojam o atmosferi: